Единствената професия на децата: Игра с играчки

Единствената професия на децата: Игра с играчки

7 юни 2024

Концепциите за игри и играчки имат много важна роля в живота на децата. Те допринасят за развитието на когнитивни, двигателни, психосоциални, емоционални и езикови умения. Освен това играчките имат ключова роля в отглеждането на самоуверени, креативни и щастливи деца. Ето защо трябва да се обърне внимание на концепциите за игри и играчки, които са толкова важни, за да бъде детето част от обществото като здрав индивид на всеки етап от своето развитие.

Играта е действие, включващо забавление и учене, в което детето участва доброволно, докато играчките са инструменти, които децата използват, докато извършват тези действия. Играта има много важна роля в живота на децата. Уменията, научени по време на игра, ще имат важна функция за това дете през целия му живот. Докато децата играят игри, те се научават да се справят с трудностите, на взаимно уважение и споделяне от ранна детска възраст.

Дали играта е приятна се определя от удоволствието и щастието, които детето получава от нея. От особено значение е и изборът на играчки, които играят ролята на мост между мечтата и реалността по време на игра.

 

ЕФЕКТИТЕ НА ИГРИТЕ И ИГРАЧКИТЕ ВЪРХУ ДЕЦАТА

Физически ефекти

Физическата активност има много важен ефект върху здравето и развитието на децата. Липсата на физическа активност води до много заболявания. Ако физическата активност включва игра, нейната ефективност се повишава още повече и децата я правят с голямо удоволствие. Движенията, които изискват усилие като ходене, бягане, люлеене, търкаляне, скачане и пълзене по земята по време на игра укрепват мускулите и подобряват двигателната координация. За развитието на фината моторика ще помогнат носенето, хващането, писането, рисуването на геометрични фигури с молив, рязането на хартия с ножица, играта с тесто и пясък, нанизването на мъниста, яденето на подходящи храни с вилица. С удоволствието, създадено от всичко това, децата се развиват и когнитивно. В допълнение към навиците за физическа активност на децата, които имат контакт с природата, любовта им към природата и животните се развива в ранен етап. В същото време нивата на депресия и тревожност при децата намаляват и качеството на съня им се повишава.

Въпреки че социалните, физическите и когнитивните положителни ефекти от играта върху децата са известни от дълго време, степента на активна игра намалява с модерния живот в сравнение с предишни години. В проучване беше установено, че децата играят средно 8 часа по-малко игри на седмица, отколкото децата преди 2 десетилетия.

 

Когнитивни влияния

Когнитивното развитие може да се тълкува като способност за учене и мислене при децата. Подобрява способността на децата да разбират нещата и да решават прости проблеми. В този смисъл играта също така подпомага когнитивното развитие, както във всички аспекти на растежа. Играта може да се играе с един или много хора, може да се играе свободно и подпомага развитието с ефектите си върху децата. Децата учат много неща естествено чрез игри. Можем да дефинираме 4 основни периода на когнитивната развитие.

 

Сензорен период

Обхваща възрастта между 0 и 2 години. Два важни рефлекса - сукане и хващане са източникът на много поведения, с които бебето се ражда. Първата играчка на бебето е собственото му тяло. Ученето напредва с усилие за отваряне и затваряне на ръце и крака, достигане до предмети и улавяне. Човекът, който е най-близо до бебето през този период, е майката. Следователно майката също трябва да отдели време за детето като добър другар в играта и да подкрепи този период със здравословни стимули.

 

Предварителен период

Обхваща възрастта между 2 и 7 години. В този период детето вижда себе си в центъра на живота и е етап, в който вярва, че всичко, което иска и прави, е правилно. На този етап детето смята, че хората около него се дължат на неговото присъствие. Например, докато децата играят на криеница през този период, те смятат, че не ги виждат и се крият, когато покрият лицата си, главно защото са егоцентрични. Действат с логиката, че когато той не вижда никого, никой не вижда и него. Появяват се символна игра и анимизъм.

 

Същински период

Обхваща възрастта между 7 и 12 години. През този период децата се освобождават от егоцентризма си и започват да осъзнават, че има мисли и за други, освен за самите тях. През този период те имат гъвкаво и логично мислене.

 

Период на абстрактно възприятие

Започва от 12-годишна възраст. През този период детето придобива способността да мисли самостоятелно. През този период децата започват да развиват идеали, идеи, ценности и вярвания. Интересуват се от социална структура, философия и политика. В допълнение към физическите промени по време на юношеството се наблюдават промени в мозъка и мислите.

Периодите се появяват в определен ред и всеки период напредва по начин, който включва ползите от предходния период. Всеки индивид показва процес на развитие според себе си. В този процес индивидът е в състояние на баланс със съществуващите знания в ума си, изпитва дисбаланс с това, което е научил и продължава да се развива чрез създаване на нов баланс, чрез преодоляване на този процес.

 

Психосоциални и емоционални въздействия

Изследванията, свързани с играта, показват в още по-голяма степен колко е важн за малките деца в училищата да играят игри, а не просто образователни дейности. Децата, които участват в сложни форми на социодраматични игри, имат по-добри социални умения, повече емпатия, повече въображение и по-фина способност да разбират нещата. Те са по-малко агресивни и показват повече самоконтрол и по-високи нива на мислене.

Играта е социална дейност. С игри и играчки детето излиза от вътрешния си свят и започва да общува с външния. Чрез играта се учи да поздравява, да се представя, да участва в играта, да уважава хората наоколо, да изчаква реда им, да споделя и придобива способност да решава проблеми, да спазва правилата и да защитава правата си пред другите. Ролята започва да се развива чрез имитация, за да научи реалния свят. С играта на семейство децата научават роли като майка, баща, брат и сестра. Те репетират живота с игри като готвене, пране, гладене и ремонт на коли.

Любов, радост, смях, тъга, плач, страх, гняв, инат, ревност и агресия са признаци на емоция. По време на игра децата не само разкриват чувства, които ги правят щастливи, но и разкриват своите страхове, ревност и негативни емоции, с които не могат да се справят. Те се научават да се справят със страховете си, да контролират ревността си и да контролират емоциите си.

 

Езикови умения

Ефектите от игрите и играчките върху езиковото развитие са огромни. Децата започват да учат говоримия език от момента на раждането си. Като издаваме звуци за първи път в ранна детска възраст, докато растем, думите и структурите на изреченията се развиват чрез разказване на истории и себеизразяване. За да преминат всички тези етапи, те децата трябва да научат концепции, обекти и символи, да ги поставят в спомените си и когато е необходимо, трябва да ги извличат и използват правилно. Когато децата играят със своите връстници чрез игри, те могат да научат по-сложната структура на езика. За това децата трябва да бъдат подкрепяни по отношение на играта. Осъзнаването на езика и играта също трябва да се развие в родителите. Когато се установи взаимна комуникация с децата, се наблюдава, че езиковото усъвършенстване на децата се развива по-бързо и по-ефективно. Поради тази причина е от голяма полза за родителите да предпочитат дейности за подобряване на езика като устни игри, разказване или четене на приказки и пеене на приспивни песни.