Колко е важно четенето за вашите деца!

Колко е важно четенето за вашите деца!

9 ноември 2023

7 ползи от четенето за деца

Независимо дали четете класически роман или приказки преди лягане, четенето на глас може значително да допринесе за живота на вашето дете.

Някои ползи от четенето включват:

 • Подкрепа на когнитивното развитие
 • Подобрени езиковите умения
 • Подготовка за академичен успех
 • Развиване на специална връзка с вашето дете
 • Повишена концентрация и дисциплина
 • Подобрено въображение и креативност
 • Култивиране на любов към четенето през целия живот

 

Подкрепа на когнитивното развитие

Доказано е, че четенето на малки деца подобрява когнитивните им умения и помага в процеса на когнитивно развитие. Когнитивното развитие е появата на способността за мислене и разбиране.  Това е „изграждането на мисловни процеси, включително запомняне, решаване на проблеми и вземане на решения, от детството през юношеството до зряла възраст“.  Отнася се до това как човек възприема и мисли за своя свят чрез области като обработка на информация, интелигентност, разсъждение, езиково развитие, обхват на вниманието и памет.

 

Когато започнете да четете на глас на детето си, това по същество му предоставя основни познания за неговия млад свят, което му помага да разбере какво вижда, чува и чете.

„Говорът, който заобикаля четенето, му придава сила, като помага на децата да свържат връзката между това, което е в историята и собствения им живот“, а не само вокализацията на думите. Въвеждането на четенето в живота на вашето малко дете и разговорите, които то ще подтикне, му помага да осмисли собствения си живот, особено в ранна възраст.

Следователно, колкото повече възрастни четат на глас на децата си, толкова повече ще нараства техният речников запас и толкова повече ще знаят и разбират за света и своето място в него, подпомагайки когнитивното им развитие и възприятие.

 

Подобрени езикови умения

Ежедневното четене на детето, като се започне от ранна детска възраст, може да помогне за усвояването на езика, комуникативните умения, социалните умения и уменията за грамотност. Това е така, защото четенето в най-ранните месеци от живота на детето стимулира частта от мозъка, която му позволява да разбира значението на езика и помага за изграждането на ключови езикови, граматически и социални умения.

 

Също така, докато детето ще може да се придържа към речника и езика, които чува около себе си, въвеждането на четене в слуховото обучение осигурява друга полза: въвежда езика на книгите, който се различава от езика, който се чува в ежедневието. Независимо дали става въпрос за детска книга или класически роман, езикът на книгата е по-описателен и има тенденция да използва по-формални граматически структури.

 

Подгответе се за академичен успех

Ранното четене с вашето дете е истинска възможност индивидуално за децата да общуват с родителите си и родителите да общуват с децата си. Позволява на децата да развиват своите речникови умения с излагане на нови думи и умения за слушане, които развиват, като слушат някой да им чете, което става жизненоважно за техния академичен успех.

 

Проучванията показват, че „колкото повече думи има в езиковия свят на детето, толкова повече думи ще научи то и колкото по-силни са езиковите му умения, когато стигнат до детска градина, толкова по-подготвени са да могат да четат.“

Многобройни проучвания показват, че учениците, които са били изложени на четене преди предучилищна възраст, са по-склонни да се справят добре, когато достигнат своя период на формално образование. Според  едно проучване има пет ранни умения за четене, които са от съществено значение за развитието:

 

 • Фонематично осъзнаване – Да можеш да чуваш, идентифицираш и играеш с отделни звуци в изговорените думи.
 • Фоника – Да можеш да свързваш буквите на писмения език със звуците на говоримия език.
 • Речник – Думите, които децата трябва да знаят, за да общуват ефективно.
 • Четене с разбиране – Да можеш да разбираш и да получаваш значение от прочетеното.
 • Плавност (устно четене) – Да можеш да четеш текст точно и бързо.

 

Въпреки че децата ще се сблъскат с тези умения за ограмотяване и езиково развитие, след като достигнат начално училище и след това, вие можете да им помогнете да ускорят успеха им в четенето, като им четете в ранна детска възраст и в ранните им детски години.

Въпреки че няма да могат да практикуват плавност или фонетика на този етап, те ще получат по-ранно въведение във фонетичното съзнание, речника и разбирането при четене, като всичко това ще ги подготви за успех, докато растат и взаимодействат със света около тях .

 

Развиване на специална връзка с вашето дете

От само себе си се разбира, че редовното четене на вашето малко дете може да ви помогне да изградите по-силна връзка с него.

Що се отнася до децата, едно от най-важните неща, които можете да направите, за да повлияете положително на тяхното развитие, е да прекарвате време с тях.

Четенето на вашите деца предоставя страхотна възможност да организирате редовно, споделено събитие, където можете да очаквате с нетърпение да прекарате време заедно. Със споделеното четене детето ви ще се довери и ще очаква, че ще бъдете до него.

 Значението на доверието за малките деца не може да бъде надценено.

 

Четенето на любима книга на вашите деца не само ви помага да се свържете с тях, но също така дава на децата ви усещане за интимност и благополучие.

Това чувство на интимност помага на детето ви да се чувства близо до вас, а чувствата на любов и внимание насърчават положителния растеж и развитие.

 

Специално при бебетата, въпреки че може да не са в състояние да разберат какво им казвате, когато им четете, четенето на глас осигурява ниво на безценно възпитание и увереност. Повечето малки бебета обичат да чуват познати гласове и четенето е идеалният изход за създаване на тази връзка.

 

На по-широко, по-научно ниво, това е връзката родител-дете, които задават положителен курс на живот. Ако сте в състояние да четете на глас с детето си в предсказуемо, планирано време, което отговаря на ежедневието вкъщи и в училище, ще можете да осигурите нещо постоянно, което то може да очаква с нетърпение.

 

Четенето на глас заедно и провеждането на споделена дейност дава на вас и вашето дете тема за разговор, което от своя страна подпомага развитието на уменията за четене и писане (според областите на развитие на речника и разбирането при четене, споменати по-горе). И надолу по пътя четенето заедно може да се използва за обсъждане на преживявания и проблеми от реалния живот.

Детската книга може да осигури трамплин за смислени дискусии по много различни теми, които могат допълнително да развият уменията за критично мислене на детето.

В основата си литературата е един от най-добрите начини да помогнете на децата да разберат нещо, без непременно да се налага да го изпитат сами. Четенето на детето ви помага да го изложите на всички видове теми и концепции, изграждайки разбирането на нашите деца за човечеството и света около тях

 

Повишена концентрация и дисциплина

Въвеждането на редовно време за четене в графика на вашето дете има друга полза извън създаването на споделено време заедно: повишена дисциплина и концентрация.

Много от малките деца рядко седят неподвижни дълго време и често е трудно да ги накарате да се съсредоточат. Но когато започнете да четете редовно на децата си, може да започнете да наблюдавате промяна в поведението им. Малките деца може първоначално да се гърчат и да се разсейват по време на разказите, но в крайна сметка ще се научат да стоят на място, докато четенето приключи.

 

Подобрено въображение и креативност

Малките деца естествено имат способността да мечтаят и да използват въображението си. Четенето на глас на вашето дете му помага да използва въображението си, за да изследва хора, места, времена и събития извън собствения си опит.

Четенето като въображаема дейност може да отвори врати към всякакви нови светове за вашето дете. Чрез разширяване на въображението детето е по-вероятно да мечтае да е по-голямо и да действа креативно, което може да бъде от полза за училището, работата и живота му в бъдеще.

 

Култивиране на любов към четенето през целия живот

Според Джим Трелийз, автор на бестселъра „Наръчник за четене на глас“: „Всеки път, когато четем на дете, ние изпращаме съобщение за „удоволствие“ до мозъка на детето…”

Тази връзка между четенето и „удоволствието“ е от решаващо значение за успеха по-късно в живота. Както казва треньорът по личностно развитие и лектор Брайън Трейси, способността ви да разширявате ума си и да се стремите към учене през целия живот е от решаващо значение за вашия успех - „Ученето е минималното изискване за успех във всяка област.“

Четенето е ключът към ученето през целия живот и ако успеете да възпитате любов към четенето в ранна възраст, тогава ангажиментът към ученето през целия живот със сигурност ще последва.

Четенето на глас представя книгите като източници на приятни, ценни и вълнуващи преживявания. Децата, които ценят книгите, са мотивирани да четат сами и вероятно ще продължат да практикуват независимо четене до края на живота си.