28 ползи от четенето на книги – За които трябва да знаете

28 ползи от четенето на книги – За които трябва да знаете

5 септември 2023

Има много ползи от четенето на книги, включително повишаване на интелектуалния и психологически ви капацитет. Всяка една книга, която четете, ви предлага безкрайни възможности за изследване и научаване на нови идеи. Когато четете, получавате информация и знания и имате множество други предимства.

Сега нека разгледаме най-важните предимства на четенето, независимо дали харесвате романи или нехудожествени книги.

 

Какви са ползите от четенето?

Независимо дали избираме традиционния формат за четене на книги с меки и твърди корици, или ако избираме модерни решения като аудиокниги или електронни книги, няма съмнение -четенето носи много ползи за нас.

 

Още от първия написан роман „Приказката за Генджи“ от Мурасаки Шикибу хората не са спрели да четат художествена литература и има много причини за това. Четенето на книги е забавна дейност, която може да ви помогне да се отпуснете и да се почувствате по-добре след дълъг ден, дава ни начин да избягаме от ежедневието и неприятностите и ни предоставя безкрайни възможности за учене.

Четенето на книги е еднакво ефективно за подобряване както на нашето физическо здраве, така и на психическото ни здраве и е подходящо за хора от всички възрасти.

Тъй като знаем, че искате да разберете колкото е възможно повече за това как вашето хоби може да подобри живота ви, по-долу ще намерите подробни обяснения за всяка отделна полза от четенето на книги:

 

 1. Четенето развива вашия речник

Според специалистите децата, които редовно четат книги в ранна възраст, развиват голям речников запас в дългосрочен план. Когато детето има полза от лексиката, то влияе върху академичния си успех, като преминава различни тестове, в крайна сметка получава прием в колеж и има огромни възможности за работа.

Много работодатели търсят хора с пределени умения, като например ясно общуване. Ползите от четенето на книги включват излагане на читателя на нови думи директно от прочетения контекст и повишаване на вашите умения за общуване.

Увеличаването на речниковия запас е неизбежна последица от четенето на книги. Колкото повече четете, толкова повече нови думи научавате, и те бавно стават част от обичайния ви речник. Това е може би едно от най-уместните предимства на четенето на книги и определено трябва да се научите да се възползвате от него.

 

 1. Четенето подобрява уменията за комуникация и разговор

Четенето ви дава много теми, върху които да мислите; следователно умът ви непрекъснато ще се лута и ще изследва различни проблеми и истории. Това означава, че четенето може да ви помогне да станете по-добър оратор.

Наличието на добро въображение и качествен речник ви дава предимство при съставянето на прости и сложни изречения, подходящи за различни случаи като интервюта и прости разговори.

За повечето читатели е лесно да се изразяват и да говорят за своите емоции и чувства.

 

 1. Четенето на книги намалява стреса

Независимо дали е роман или статия, страхотната история ще ви отвлече от ежедневните задачи и проблеми. Когато имате в ръцете си добре написан роман, той ще ви пренесе в друго царство, докато една увлекателна статия ще ви държи фокусирани върху настоящето; напрежението, което имате, автоматично се отвежда, позволявайки на цялото ви тяло да се отпусне.

През 2009 г. университетът в Съсекс проведе проучване и установи, че има 68% намаление на нивата на стрес чрез четене само за шест минути. Колко готино е това? Една страхотна книга ще ви накара да отидете на места, където нивата ви на стрес не могат.

Управлението на стреса е важна част от нашия живот. Всички имаме много неща в съзнанието си по всяко време, често се чувстваме претоварени от ежедневните събития или достигаме етап на пълно прегаряне в кариерата си. Способността на четенетода намалява стреса може да бъде страхотно решение, евтина и многофункционална алтернатива на други традиционни инструменти за облекчаване на стреса.

 

 1. Четенето помага за облекчаване на депресията

Скрутън  - британски философ, каза, че идеята, че човек може да избяга от реалността, не е въображаема утеха. Депресираните хора винаги се чувстват изолирани и отчуждени от другите. Четенето на книги и статии може да помогне за намаляване на тези чувства.

Четенето на книги може да ви помогне да избягате от вашия свят и да преживеете измислените приключения на героите. В същото време четенето на книги за самопомощ може да позволи на пациентите с депресия да разберат по-добре себе си и своите симптоми, както и проблемите, пред които са изправени.

Тези книги за самопомощ всъщност са силно препоръчани от лекари и експерти.

 

 5. Здравословните навици за четене означават по-здраво тяло

Всички читатели ще ви кажат, че потапянето в страхотна книга може да стимулира различните функции на мозъка. Различни изследователи са доказали това и продължават да подкрепят различните ползи за здравето, натрупани от четенето.

Четенето на книги също така намалява сърдечната честота и кръвното налягане и облекчава мускулното напрежение в допълнение към факта, че намалява стреса. Така че четенето не е само полезна дейност за психичното ни здраве, то всъщност отива отвъд това, като облекчава и физическите симптоми на психичните заболявания, които лекува.

Освен начините, по които четенето ни помага да подобрим умствените си способности, четенето също има положителен ефект върху физическото здраве на нашия мозък. Като комплексна форма на упражнение за нашия мозък, той подобрява функциите му и го поддържа в топ форма за по-дълго време. Четенето увеличава мозъчната свързаност и насърчава по-здравословното развитие на невроните.

 

 1. Забавя свързания с възрастта когнитивен спад

Националният институт по стареене силно препоръчва да поддържате ума си активен, като четете книги, списания и статии, докато остарявате.

Въпреки че изследванията все още не са окончателни, ясно е, че четенето на книги помага на възрастните хора да поддържат когнитивната си функция и предотвратява появата на различни заболявания на паметта като Алцхаймер.

Проучване, проведено през 2013 г. от медицинския център на университета Ръш, разкри, че хората, които редовно се занимават с психически стимулиращи дейности, са по-малко склонни да развият мозъчни лезии и натрупване на плаки, свързани с хора с деменция.

 

 1. Четенето на художествена литература улеснява съчувствието

Емпатията описва способността да разбирате или чувствате преживяванията на другите хора и да ги свързвате със себе си. Това е умение, което може да се научава и практикува ежедневно.

Когато четете мислите и чувствата на героя, става ясно какво е да си част от неговата история и да се научиш да живееш като друг човек с напълно различен поглед върху живота.

Реакциите, които имате към определени събития в историята, най-често се различават от тези на героя. Това е чудесно за читателя, тъй като му позволява да изпита емоциите на другия човек.

 

Четенето на книга помага да развиете емпатия, тъй като мозъкът ви директно научава какво е чувството да сте на мястото на някой друг. Когато можете да приложите придобитите знания в реалния живот, вие ще сте спечелили нова суперсила.

 

 1. Четенето може да подобри въображението

За да четете художествена книга, трябва да имате способността да си представяте нейното съдържание. Вашето въображение може да се развие и да има различно въздействие върху ежедневието ви.

Когато повечето хора мислят за въображението, те лесно го свързват с изкуството или децата. Може да са техни рисунки или композирано музикално произведение.

Когато четете книга, си представяте целия роман, като ясно идентифицирате всички герои като сюжетна линия и това стимулира мозъка ви. Въображението се състои от всички неща, които не включват нашето минало или настояще.

 

 1. Художествената литература помага за подобряване на паметта

Четенето на художествена литература подобрява паметта. Измислените истории са пълни с подробности, които могат да помогнат на хората да запомнят дългосрочни цели и действия. Докато четете всяка глава от измислената история, трябва да запомните героите, разговорите, сюжета и много други.

Вашият мозък може да подобри функцията на паметта ви, като го обучи да преобразува информация в дългосрочна памет. Научно доказано е, че четенето на книги ще забави влошаването на паметта в напреднала възраст.

Вашият мозък функционира като всеки мускул. Нужни са редовни упражнения, за да се подобри. Предимствата на четенето на романи и други публикации подобряват паметта ви, като стимулират различни части на мозъка ви и му позволяват да създава нови и по-добри връзки.

Визуализирането на информация помага за подобряване на паметта.

 

 1. Четенето насърчава приобщаването

Четенето на различни измислени книги ви помага да бъдете по-отворени, приобщаващи и толерантни. Когато лесно разбирате и се свързвате с историята на друг човек, ще подобрите отношението си към стигматизираните лица и общности.

Книгите могат да отворят ума ви за разбиране на различни житейски явления и да минимизират негативните възприятия, които имаме към хората. Учениците, които четат за дискриминацията, са по-приобщаващи и решителни и рядко дискриминират други деца. Това важи и за възрастните.

 

 1. Четенето на художествена литература може да ви направи по-щастливи

Четенето на измислени публикации е релаксиращо и здравословно нещо в живота ви. Както беше отбелязано по-рано, четенето ви помага да намалите нивата на стрес и да ви разсее от всяка форма на негативизъм. Има различни научно доказани предимства от четенето на книги и всички те се свеждат до факта, че книгите ще ви направят по-щастливи.

Когато отделите време, за да прочетете любимата си книга, това автоматично повдига настроението ви, което ви кара да се чувствате страхотно. Проучване, проведено сред населението на Обединеното кралство, състоящо се от 1500 възрастни, установи, че 76% от населението е посочило, че четенето е подобрило живота им и им е помогнало да се чувстват страхотно.

Четенето на различни списания, статии и книги стимулира мозъка да освобождава ендорфини, окситоцин, серотонин и допамин, които са хормони на щастието, карайки читателя да се чувства полезен, да му доставя удоволствие и да се чувства щастлив.

 

 1. Четенето ви помага да станете по-толерантни

Художествените истории се занимават с разнообразни теми и можете да научите много от тях за това да бъдете по-толерантни.

Както вече споменахме, четенето отпуска тялото и ума ви. Да сте по-малко стресирани означава, че сте в по-добро общо състояние на ума, което ви позволява да приемате по-добре хората около вас.

Не само това, но срещата с различни житейски истории може да ви помогне да разберете по-добре вътрешната борба на другите хора и да проектирате знанията си в ежедневието.

 

 1. Художествените романи могат да подобрят аналитичните умения

Има различни начини, по които четенето на книги ще ви помогне да подобрите аналитичните си умения. Мозъкът непрекъснато се опитва да сортира и организира информация и четенето просто го прави по-добър в това.

Докато следвате сюжета на историята или си представяте възможния край, вие индиректно се обучавате да организирате, сортирате, управлявате, концептуализирате, визуализирате и управлявате информация. Изследванията и анализите на данни за запълване на пропуските в книгата позволяват на читателя да има емпиричната способност за анализ по всяко време. Не само че е полезно за мозъка ви да четете различни книги, но е и забавно!

 1. Нехудожествената литература ви учи на факти

Четенето на нехудожествена литература ви учи на конкретни факти, вместо да оставяте въображението си да се лута във въображаеми вселени. Независимо дали е историческа книга или книга, изследваща определена тема, която ви интересува, нехудожествената литература ви предоставя точна информация или ви позволява да развиете практически умения, неща, които можете да използвате по-късно в живота.

 

 1. Четенето може да разшири мисловния ви процес

Едно от предимствата на четенето на нехудожествена литература е фактът, че то активира частта от мозъка ви, отговорна за аналитичното мислене. Това ви помага да подобрите мисловния си процес, като ви позволява да разбирате по-добре концепциите от реалния живот и ви улеснява да формирате собствено мнение за нещата.

По-добрите мисловни умения без капка съмнение са важни. Можете да се възползвате от тях с по-добро представяне в работата, способността да учите по-бързо или просто да запомняте нещата по-лесно. Добавете подобрените си комуникационни умения към уравнението и няма спор, че ще бъдете много по-добри в обсъждането на собствените си убеждения.

 

 1. Нехудожествената литература ви учи да структурирате информацията

Тъй като нехудожествената литература се основава на факти и често е чудесен източник на знания, писането обикновено е структурирано по различен начин от художествената литература. Разбирането на заглавия, подзаглавия, списъци и графики или диаграми ще ви помогне да съхранявате данните в мозъка си по подобен начин.

Подобряването на начина, по който структурирате и разделяте информацията, ще бъде изключително полезно в ежедневието ви.

 

 1. Четенето на романи също е полезно за вас

Четенето на романи може да ви помогне да развиете социалните си умения и да оформите мозъка си. Хората и децата, които четат романи, постигат по-добри резултати в различни тестове,  например за емпатия и повишават способността на човек да се свързва с другите.

Проучване, проведено през 2010 г., разкрива, че децата, които четат романи и истории, имат по-силна способност да моделират възприятието на други хора.

В друго проучване, публикувано през 2009 г. е установено, че четенето на романи подобрява социалните умения на хората, включително приятност, отвореност към различни преживявания, емоционална стабилност, екстровертност и емоционално осъзнаване и стабилност.

 

 1. Четенето ви дава шанс да живеете по-дълго

Проведено е проучване за определяне на продължителността на живота на четящите и нечетящите от възрастното население. Възрастните, които активно четат книги, са по-склонни да живеят по-дълго от тези, които не го правят, с разлика от две години.

Проучването установи също, че хората, които четат повече от 3 часа седмично, живеят по-дълго от тези, които не са ентусиазирани читатели.

Проучването също така показва, че четенето на списания и други медии не е толкова ефективно, колкото четенето на романи.

 

 1. Четенето ви дава по-добър фокус

Четенето на романи се счита за полезно и за развитие на грамотност. Четенето може да помогне за подобряване на способността на дете или възрастен да се фокусира.

Докато четете, умът ви е ангажиран със здравословна дейност. Вашият мозък работи върху усвояването на информация, запомнянето на детайли и следването на сюжета. Това е страхотно упражнение за вашия мозък.

Освен това, ако държите ума си зает със сюжета на историята, тренирате мозъка си - способността  му да се фокусира върху задача за по-дълги периоди от време.

 

 1. Романите са форма на здравословно забавление

Сред най-известните предимства, свързани с четенето на романи, е, че то е чудесен източник на пълноценно забавление. Всички книги, които ще изберете и прочетете, предлагат различни истории и информация и можете да носите книгата си и да я прочетете на любимото си място, например до басейна, на дивана, на плажа или преди да заспите.

Ще отключите безкрайни възможности, когато започнете да четете книги като любима форма на забавление. Като намалите нивата на стрес и се научите да се фокусирате и анализирате различни ситуации, ще водите качествен живот.

Днес има много източници на нездравословно забавление, главно от електронни медии като филми и игри, лесно достъпни от вашия компютър, телевизор или смартфон. Електронните устройства произвеждат синя светлина, която има отрицателно въздействие върху очите ни. Когато се съсредоточите върху четенето на книги, вие ще намалите количеството синя светлина, което може да бъде получено от престоя в различните социални медийни платформи или други устройства.

 

 

 1. Четенето подобрява качеството на съня

Когато отворите книга и се потопите напълно в нея, вие ще сте отворили въображението си и това ви помага да влезете в състояние на съзнанието, което е непроменено.

Когато умът ви е ангажиран с литературно бягство, напрежението се премахва и тялото ви се подготвя за сън. Хората, които четат преди лягане, обикновено се радват на дълбок и качествен сън. Въвеждането на четенето в рутината ви преди лягане обикновено не е трудно и може да бъде чудесен начин да замените гледането на телевизия или други дейности, които всъщност биха могли да имат отрицателен ефект върху съня ви.

 

 1. По-малко стрес

Когато се изгубите в книга, фокусът ви е върху сюжета и вече не се фокусирате върху проблемите, пред които сте изправени. Следователно вашият пулс, кръвно налягане и мускулно напрежение се понижават.

Препоръчително е обаче внимателно да изберете жанра на книгата, която искате да прочетете. Книгите за ужаси, мистерии и трилъри може да са забавни за четене, но нивата на сюжета и напрежението може да ви държат будни по-дълго, отколкото желаете. Изберете вдъхновяващи и успокояващи книги, които винаги имат положително въздействие върху настроението ви.

 

 1. Четенето на романи може да предотврати безсънието

Безсънието се причинява от различни фактори като повишени нива на стрес и други медицински състояния и прави изключително трудно или дори невъзможно да заспите. Въпреки че общото ни благосъстояние като цяло е тясно свързано с качеството на съня ни, лесно е да разберем защо липсата на сън може да бъде огромен проблем. Така че първото нещо, което трябва да направите, за да се отървете от безсънието, е да се научите как да намалявате стреса.

Четенето на книга преди лягане помага за намаляване на тревожността и нивата на стрес, за които е установено, че са някои от причините зад безсънието.

Освен това четенето повишава нивата на серотонин и мелатонин, което може да помогне на пациентите с безсъние да се настроят правилно, за да заспят.

 

 1. Четенето може да подобри уменията за писане

Колкото повече четете, толкова по-добри ще стават вашите умения за писане. Това не е само защото четенето подобрява вашия речник, но също така ви предлага  безкрайност от начини да подредите думите си, за да образувате изречения, които са по-красиви и по-лесни за разбиране.

 

Независимо дали вярвате или не, много повече в живота ви зависи от способността ви да пишете. Добрите умения за писане са от съществено значение не само за писателите. Освен ако животът ви не е напълно различен от живота на огромното мнозинство хора, вие общувате ежедневно писмено: изпращате текстови съобщения, пишете имейли и изпращате незабавни съобщения.

Колкото по-добре се изразявате писмено, толкова по-лесно ще постигнете повече, независимо какво означава това за вас.

 

 1. Четенето може да бъде форма на терапия

Библиотерапията е форма на творческа терапия с изкуства, която използва книги, за да помогне на хората да преодолеят определени състояния. Те могат да варират от хроничен стрес и безпокойство до депресия и възстановяване от злоупотреба с вещества.

Това е евтина, неинвазивна и ефективна форма на терапия, която се използва все по-често през последните години. И има основателна причина: четенето не само намалява стреса, то работи на толкова много повече нива, като помага на хората да станат най-добрата версия на себе си.

 

 1. Четенето ви помага да разширите мирогледа си

Като непрекъснато стимулира вашето въображение и ви помага да развиете вашите мисловни умения, четенето в крайна сметка ще ви позволи да мислите извън рамките по-често.

Четенето повишава креативността и има положителен ефект върху начина, по който мислите. Ако добавим това към очевидните подобрения в общите знания, които също генерира, е доста лесно да видим как четенето може да направи чудеса за начина, по който намирате решения.

Добрите навици за четене в крайна сметка ще ви помогнат да вземате решения по-бързо и по-добре, да измислите по-креативни начини за решаване на проблеми.

 

 1. Четенето повишава емоционалната интелигентност

Въпреки че разбирането при четене е пряко свързано с количеството информация от книгите, което всъщност можете да запазите и използвате по-късно, има някои други по-фини начини, по които четенето може да ви промени. Четенето не само ви прави по-умни.

Емоционалната интелигентност се определя като способността на човек да възприема и правилно да анализира хората около себе си и емоциите, които другите изпитват. С други думи, на човек с високо ниво на емоционална интелигентност ще му е много по-лесно да влезе в обувките на някой друг.

 

Хората с висока емоционална интелигентност обикновено са доста успешни в своята област на експертиза и успяват да достигнат високи позиции в компаниите, за които работят. Четенето може да повиши нивото ни на емпатия и да упражнява ума ни по начин, който подобрява емоционалната ни интелигентност.

Навлизаме „зад кулисите“ с всеки герой, за който четем, и научаваме как и защо мислят и действат по начина, по който го правят. Това ни осигурява виртуален житейски опит, който е безценен.

 

 1. Четенето може да ви помогне да изгорите малко калории

Разбира се, няма да изгорите толкова калории, колкото бихте изгорили при бързо ходене или джогинг, но все пак остава фактът, че четенето наистина ви помага да изгорите повече калории, отколкото обикновено, седейки на дивана.

Всяко действие, което извършваме (съзнателно или не), изгаря калории. Независимо дали просто дишаме, говорим или мислим, телата ни използват енергия, за да изпълняват тези задачи. Четенето, като доста сложна умствена дейност, изисква доста ресурси (мощност за обработка, ако желаете), които от своя страна ще трябва да се подхранват от калории.

Като се има предвид това, въпреки че има няколко различни школи на мисълта по този въпрос, общият знаменател изглежда е, че четенето може да изгори до 150 калории за 1 час и 45 минути.

В заключение, четенето може да подобри живота ви по много начини, а ползите от четенето са неоспорими. Сред най-мощните оръжия, които някога можете да имате в света, е книгата, тъй като ви дава шанс да изследвате различните възможности и да се вдъхновявате в процеса.